Zelfrijdende auto minder populair bij jongeren
Auto’s die zelf kunnen rijden. Het lijkt nog een ontwikkeling voor de verre toekomst, maar komt is sneller dan je denkt. Zo is Google er al volop mee aan het testen en verschillende automerken zijn bezig met innovatie ideeën. Dat auto’s populair blijven, staat als een paal boven water. En ook bij jongeren is een auto erg populair. Echter hebben de jongeren minder met een zelfrijdende auto. Dit blijkt uit onderzoek van bandenfabrikant Goodyear.
Onderzoek
De bandenfabrikant deed in 12 landen onderzoek onder studenten van allerlei universiteiten. De leeftijd van de studenten was 18 tot 30 jaar. 2500 jongeren gaven antwoord op de vragen van de fabrikant. 85% denkt later (10 jaar) een auto te bezitten. Maar opvallend is, dat maar 20% zichzelf in een zelfrijdende auto ziet zitten. En zelfs 10% geeft de controle volledig uit handen en vertrouwt de zelfrijdende volledig. 40% staat positiever tegen halve zelfrijdende auto. Deze auto’s kunnen bijvoorbeeld alleen zelfstandig sturen. Hierbij heb je dus de controle nog zelf. Toch is het opvallend dat een ruime 40% vindt dat een auto slechts in beperkte mate zelfrijdend mag zijn. Denk aan de cruise controle. Dit is tenslotte al de controle loslaten en de auto zijn werk laten doen. Waar jongeren de grootste vraagtekens bij zetten, is de betrouwbaarheid van zo’n zelfrijdende auto en de privacy van de consument. Daarnaast vragen ze zich af of ze wel zo’n zelfrijdende auto kunnen betalen.
Is de zelfrijdende auto toekomstmuziek ?
In 2014 zette Google al de eerste babystapjes wat betreft een zelfrijdende auto. In deze auto zat alleen nog een start- en stopknop en een scherm waar je de route in kan voeren. Er zouden testritten komen in Californië. Maar daar mochten alleen auto’s rijden die voor de helft zelfrijdend zijn. Daarom rustte Google de auto uit met een stuur. De visie om een auto zonder stuur te maken, is er nog steeds. Of het een groei van auto’s op de sloop of schadeauto’s gaat ingeven of juist de verkeersveiligheid zal verbeteren, dat blijft voorlopig afwachten.